Banner 980x90

Naudas zīmes: budžeta veidošanas un vadīšanas politika Igaunijā (video)

Igaunijā, atšķirībā no Latvijas, jau kopš neatkarības atgūšanas tika īstenota pavisam citāda – ļoti disciplinēta un stingra valsts finanšu politika. Stingru budžeta politiku Igaunijas valdības vienmēr īstenojušas ne tikai tādēļ, ka to prasa valstī noteiktā likumdošanas kārtība. Būtisku lomu šajā procesā spēlē arī fakts, ka valdībām vienmēr ir bijis un arī ir joprojām sabiedrības atbalsts un sapratne.

Tas nozīmē uzticēšanos valdības lēmumiem un mērķiem. Arī paši igauņi atzīst, ka tieši savstarpējā sapratne jeb, kā viņi paši saka, – konsenss – nodrošina izsvērtu lēmumu pieņemšanu attiecībā uz valsts budžetu. Iespējams, tieši tādēļ igauņi daudz mazāk aizceļo uz darbu ārvalstīs un ir apzinīgi valsts pilsoņi.

"Ārzemnieki man jautā – kādēļ Igaunijā vēlēšanās nevinnē tie politiķi, kuri sola dažādus labumus? Taču patiesība ir cita – principā viņi uzvar – divas vai trīs reizes tā bijis. Taču viņu reālā politika pēc tam atšķiras no tā, ko viņi iepriekš solīja. Un cilvēki to pieņem - jo mums ir konsenss, kas radās jau 80-to gadu beigās. Tā kā valdības nevarēja milzīgos apmēros aizņemties naudu, visas valdības bija ieinteresētas, lai nodokļus maksātu apzinīgi un visi. Igaunijā nodokļi nav ne augsti, ne zemi – līdzīgi kā Latvijā un Lietuvā. Ja skatāmies 2011. gadu – visām trim Baltijas valstīm ir aptuveni līdzīgi nodokļu ieņēmumi – ap 6 miljardiem eiro. Tas nozīmē, ka Igaunijā nodokļu maksātāji tiešām maksā nodokļus un mūsu valdībām, politiķiem un sabiedrībai ir izdevies panākt situāciju, ka nodokļus nemaksāt ir kauns! Un tas tiešām tā ir!" uzsver ziņu aģentūras BNS Grupa izpilddirektors Anvars Samosts. 


Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)