Banner 980x90

Skonto Plan Ltd: pārbaudījumus sagādājusi jaunu tirgu apguve

Pilsētas informācijas portāli Pilseta24.lv sadarbībā ar Firmas.lv piedāvā publikāciju sēriju, kurā stāsta par Latvijas uzņēmumiem, kas šogad atzīmē 10 vai 20 gadu jubilejas. Šoreiz piedāvājam interviju ar SIA "Skonto Plan Ltd" vadību. 18.jūnijā uzņēmums atzīmēja 20 gadu jubileju.

Kā pagājuši šie 20 gadi? Kā tajos veicies?

Skonto Plan Ltd. tika dibināts 1992.gadā kā pirmais stikloto alumīnija būvkonstrukciju ražotājs Latvijā. Šobrīd uzņēmums ir viens no lielākajiem savas nozares ražošanas uzņēmumiem valstī. Šo 20 gadu laikā atvērti vairāki meitas uzņēmumi ārvalstīs - Anglijā (Skonto Plan UK), Īrijā (Skotno Plan Ireland) un Norvēģijā atklāta Skonto Plan Ltd. pārstāvniecība. Sākotnēji bija nedaudz šaubu - kam tas nepieciešams, kas pirks saražoto produkciju, bet produkts bija nepieciešams un process aizgāja.

Pateicoties jaunu tehnoloģiju un iekārtu ieviešanai uzņēmumā, pēdējo četru gadu laikā būtiski palielinājušies Skonto Plan Ltd. kopējie ražošanas apjomi. Alumīnija konstrukciju apjomi palielinājušies trīs reizes, savukārt, stikla pakešu, skārda izstrādājumu, metāla konstrukciju un plastmasas konstrukciju apjomi palielinājušies divas reizes. Tas ļāva palielināt eksporta apjomus, ko veicināja arī eksporta nodaļas izveide uzņēmumā.

20 gadu laikā par laimi veiksmes Skonto Plan Ltd. bijušas vairākumā. Protams, gadījušās arī sīkas neveiksmes. Nepārtraukti bijusi izglītošanās un pilnveidošanās, uzbūvētas vairākas rūpnīcas - visa trīs hektārus lielā teritorija Tukumā ir apbūvēta. Iekārtas Skonto Plan Ltd. ir Eiropā augstākajā iespējamā līmenī.

Kā uzņēmums attīstījies pēdējos gados?

Pēdējo desmit gadu laikā uzņēmuma attīstībā investēti aptuveni 12 miljoni eiro, kas ir būtisks ieguldījums attīstībā un ražošanas apjomu palielināšanā. Investīcijas veiktas jaunu rūpnīcu būvniecībā, modernu un inovatīvu iekārtu iegādē, jaunu tehnoloģiju izstrādē, kā arī dažādu Eiropas Savienības projektu realizācijā.

Pēdējos gados ievērojami audzis Skonto Plan Ltd. apgrozījums. Ja 2001.gadā tas bija 2,5 miljoni latu, tad tagad tas pieckāršojies, sasniedzot 13,8 miljonus latu 2011.gadā. Viens no būtiskākajiem apgrozījuma pieauguma iemesliem ir ārvalstu noieta tirgus paplašināšanās. Šobrīd 30% Skonto Plan Ltd. saražotās produkcijas nonāk ārvalstīs. Galvenie noieta tirgi ir Lielbritānija un Skandināvijas valstis.

Skonto Plan Ltd. ir arī viens no lielākajiem nodokļu maksātājiem Zemgalē, katru gadu nodokļos nomaksājot ap diviem miljoniem latu. Uzņēmums ir droša un stabila darba vieta, kur vidējā bruto darba alga sasniedz 750 latus. Darbinieku skaits pēdējos gados ir tikai pieaudzis, un vidējais nodarbināto skaits uzņēmumā šobrīd ir 245 darbinieki.

Kādi nozīmīgi projekti šajā laikā īstenoti?

Skonto Plan Ltd. savā darbības laikā realizējis vairākus nozīmīgus Eiropas Savienības (ES) projektus:
*2007.gada veiksmīgi tika realizēts projekts "SIA "Skonto Plan Ltd." ražošanas bāzes rekonstrukcija". Tā ietvaros rekonstruēja stikla pakešu, metāla konstrukciju un plastmasas konstrukciju ražošanas cehus;
*Skonto Plan Ltd. 2011.gada tika izbūvēta jauna nestandarta metāla izstrādājumu rūpnīca caur ERAF apakšprogrammu "Jaunu produktu un tehnoloģiju izstrāde - atbalsts jaunu produktu un tehnoloģiju ieviešanai ražošanā";
*2011. gada noslēdza līgumu par projekta "SIA "Skonto Plan Ltd." ražotnes rekonstrukcijas darbi nodrošinot atbilstību augstiem energoefektivitātes standartiem un izmantojot videi draudzīgus būvniecības materiālus un izstrādājumus, tādejādi veicinot oglekļa dioksīda emisijas samazinājumu" īstenošanu;
*No 2009.gada decembra līdz 2010.gada jūnijam norisinājās ESF projekts "Profesionālā apmācība bezdarba riskam pakļautām personām". Tā ietvaros tika apmācīti 77 darbinieki, kuri ieguva profesionālo izglītību.

Šobrīd notiek sekojošu projektu realizācija: darbinieku apmācība un kvalifikācijas celšana, lai veiktu aptuveni sešdesmit darbinieku apmācību, kā arī projekta realizācija par jauniešu darba prakses īstenošanu. Prakses ilgums ir viens gads, un tajā iesaistīti trīs jaunieši - datu ievades operators (realizēts), lietvedības sekretāre un būvdarbu vadītāja palīgs.

Skonto Plan Ltd. notiek patstāvīga sadarbība ar Latvijas Lauksaimniecības Universitāti LLU fakultāti, nodrošinot prakses vietas 3 studentiem, Rīgas tehnisko universitāti - nodrošinātas prakses vietas 3 studentiem un RTU Liepājas filiāli, nodrošinot prakses vietu vienam studentam.

Kas bijuši nozīmīgākie notikumi uzņēmuma attīstībā?

Nozīmīgākie notikumi Skonto Plan Ltd. attīstībā ir jaunu, modernizētu un videi draudzīgu rūpnīcu būvniecība Tukumā, kā arī uzņēmuma apgrozījuma palielināšanās. Būtiski, ka 2011. gadā esam spējuši ieviest LVS EN ISO 14001:2005 (vides pārvaldības sistēmas) un OHSAS 18001:2007 (arodveselības un darba drošuma pārvaldības sistēmas) standartus.

Uzņēmuma darbības laikā ir uzbūvētas un atklātas jau piecas Skonto Plan Ltd. ražotnes - stikloto alumīnija konstrukciju, plastmasas logu un durvju, stikla pakešu, metāla būvkonstrukciju un nerūsējošā tērauda nestandarta izstrādājumu rūpnīcas. Pēdējā ir arī jaunākā no piecām, kas atklāta 2011.gada septembrī. Šobrīd norit darbs pie sestās - būvkonstrukciju - rūpnīcas būvniecības. Tās kopējās izmaksas ir 10 miljoni eiro.

Ar kādām grūtībām nācies saskarties šo 20 gadu laikā? Kā veicās krīzes laikā?

Kā jau ikvienam uzņēmumam, arī Skonto Plan Ltd. krīzes laikā nācās pārdomāt uzņēmuma darbību. Cītīgi strādājām pie izdevumu optimizācijas, darba pārkārtošanas, tajā pašā laikā palielinot efektivitāti. Mēs mainījām domāšanas virzienu un lūkojāmies pēc attīstības iespējām. Sākām apgūt jaunus tirgus, piemēram, Skandināvijas valstis un ieviest jaunas, modernas tehnoloģijas, kas palīdzēja darbu padarīt efektīvāku un ātrāku.

Pārbaudījumus sagādājusi arī jaunu eksporta tirgu apguve. Lai veiksmīgi startētu ārvalstu tirgos, nepieciešams kvalificēts darbaspēks ar ļoti labām angļu un norvēģu valodas zināšanām specifiskās jomās - būvniecība, jurisprudence, normatīvie akti utt. Tāpēc lielu uzsvaru likām arī uz darbinieku apmācību, piedāvājot iespēju apgūt ne vien darba specifikai atbilstošas iemaņas, bet arī valodas un projektu vadību.

Varbūt jau zināmi kādi nozīmīgi nākotnes plāni turpmākai uzņēmuma attīstībai?

Mēs nepārtraukti domājam par iespējām uzlabot darbu uzņēmumā, kā arī par uzņēmuma attīstību kā tādu. Mūsu primārie mērķi šobrīd ir: attīstīt produkcijas jaudu, lai varētu nostiprināt Skonto Plan Ltd. vietu ārvalstu tirgos, palielināt ražošanas apjomus par trešdaļu katrā no segmentiem un atvērt sesto rūpnīcu Tukumā. Tuvāko trīs gadu laikā Skonto Plan Ltd. plāno palielināt produkcijas eksportu uz Eiropas Savienības dalībvalstīm un Skandināvijas valstīm par 60% no kopējā uzņēmuma apgrozījuma, kā arī ražot produkciju ar augstāku pievienoto vērtību, lai varētu konkurēt Eiropas un Skandināvijas valstu tirgū, īstenojot arvien sarežģītākus un modernākus projektus.

Kā liecina Firmas.lv dati, uzņēmuma lielākais īpašnieks SIA "GRIF 2" (80,14%), seko Irina Simoņenkova (8,43%), Iļja Solomatins (8,43%) un Ivars Millers (3,00%). SIA "Skonto Plan Ltd" valdes locekļi ir Ainars Birkmanis un Guntis Rāvis. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 2 250 000 lati.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)