Banner 980x90

Svētdien Talsos startēs intriģējošais Latvijas čempionāts MTB maratonā

Publicitātes foto
Publicitātes foto
Šo svētdien, 14.augustā, Kurzemes pilsētā Talsos SEB kalnu divriteņu MTB 6.posma ietvaros norisināsies arī Latvijas čempionāts MTB maratonā elites vīru, elites dāmu un junioru vīru grupās. Čempionāts sola lielu intrigu un aizraujošas cīņas, jo "Toyota Hybrid" 55km maratona distancē jaunajā, kāpumiem un nobraucieniem bagātajā trasē uz uzvaru pretendēs vairāki labākie Latvijas kalnu riteņbraucēji.

Kā pilsētas informācijas portālu Talsi24.lv informēja Ivars Bācis, pirms mēneša Priekuļu Slēpošanas un biatlona trasē tika sadalīti medaļu komplekti Latvijas čempionātā MTB olimpiskajā krosā, bet tagad pienākusi kārta noskaidrot labākos MTB maratonā. Pēc iepriekšējo gadu cīņām dažādās Vidzemes pilsētās un to apkaimēs Latvijas čempionāts MTB maratonā pēc septiņu gadu pārtraukuma atgriežas Kurzemē un pirmo reizi notiks deviņu pakalnu pilsētā Talsos. Starts un finišs būs pilsētā blakus ezeriem, trasē dalībniekiem dodoties netālu no Talsu ezera, bet finišējot pie Vilkmuižas ezera, pirms tam apbraucot tam gandrīz pavisam apkārt.

Tas, ka iepriekšējos gados ir bijušas garākas distances, dažas reizes pat pāri par 70km, nebūt nenozīmē, ka Talsos 55km distancē būs vieglākās sacensības. Kalnainā trase ir par kādiem 50% savādāka kā pagājušajā gadā, kad pirmo reizi SEB MTB maratona posmi notika rīkoti šajā skaistajā Latvijas pilsētā. Pirmais nelielais kāpums būs pēc 3,5km aiz Ābelītes ezera pie Vanagkalna, bet pēc tam MTB riteņbraucējus sagaida kāpumu ziņā grūtākā vieta – Kamparkalna apkārtne. Tad sekos tehniski sarežģītākā trases daļa – Ruduss karjers, kur trases izveidotājs Almants Kalniņš sagatavojis BMX cienīgu posmu ar viltīgiem līkumiem un nobraucieniem. Šo cilpu ap Kamparkalnu un Ruduss karjeru maratona distances dalībniekiem vajadzēs veikt divas reizes, kopumā šajā apvidū veicot lielāko trases daļu – aptuveni 30km. Tālāk kādus 11km līdz beigām sekos pāris kilometrus garš grants seguma posms un pie Mācītājmuižas ezera ir apmēram 2km viltīgs posms gar pašu ezeru, kur visticamāk būs dubļi. Tad pāris kilometrus pirms finiša trase vīsies cauri Talsu slēpošanas trasēm, gan arī jau pa ierasto meža apli un jaunās Multifunkcionālās trases posmu, kurš nav grūts, bet nu daži viltīgi pagriezieni un kāpumi tur ir. Vēl jau būtisks nosacījums ir laika apstākļi, jo, ja būs lietus, tad sacensības var izvērsties par vienām no visgrūtākajām, jo Talsu pusē visur ir melnzeme, nav smiltis, tāpēc lietainos laika apstākļos var būt ļoti slidens. Šāda reljefa trase par labu nāk izteiktākiem kalnu riteņbraucējiem.

Kā jau parasti uz pašām augstākajām vietām pretendēs vairāki riteņbraucēji, tādējādi pastiprinot līdzjutēju interesi. Šie pretendenti nav trīs vai četri, bet gan vēl vairāk, jo skaitļus trīs un četri varētu attiecināt uz komandām, kuru pārstāvji varētu iegūt čempiona medaļu, bet riteņbraucēju loks, kas reāli varētu pacīnīties par godalgām, tuvojas desmit. Ja MTB krosā izpaudās ZZK dominance, aizņemot visu goda pjedestālu, tad MTB maratonā maz ticams, ka ko tādu viņiem izdosies atkārtot, lai arī

favorītu pulkā var iekļaut visus trīs ZZK komandas spēcīgākos braucējus – 2014.gada čempionu un šā gada 9.vietas ieguvēja PK posmā MTB krosā U23 Mārtiņu Blūmu, šā gada pasaules čempionāta 5.vietas ieguvēju MTB krosā U23 Arni Pētersonu, kurš uzvarēja pērn SEB Talsu posmā, un 2013.gada vicečempionu Ivaru Prokofjevu.

Noteikti jāmin čempiona titulus visvairāk izcīnījusī "Rietumu-Delfin", kuras riteņbraucējiem, starp citu, pēdējos divus gadus pie zelta nav izdevies tikt. No viņiem lielākās izredzes ir 2012.gada čempionam Andrim Vosekalnam, kuram pērn, esot vienatnē vadībā, pie otrā panākuma nesanāca tikt nomaldīšanās dēļ. Tāpat sevi mēģinās apliecināt starptautiskajās sacensībās labāko desmitniekā šosejā iekļuvušais Māris Bogdanovičs. Pie pirmā augstākā panākuma mēģinās tikt "Sportlife.lv", kuras rindās galveno lomu spēlēs pagājušā gada bronzas medaļas ieguvējs un četrkārtējais valsts čempions MTB krosā Matīss Preimanis, pašreizējais SEB MTB sezonas līderis Oskars Muižnieks un PK posma 13.vietas ieguvējam MTB krosā U23 Pēterim Janevicam. Tāpat neaizmirsīsim pašreizējo čempionu, pasaules kausa posmos biatlonā desmitniekā tikušo siguldieti Raivi Zīmeli (MySport), kurš pērn pēc finiša nodemonstrēja cienījamu rīcību, atzīstot, ka viņam ir paveicies un spēcīgākais todien bijis Vosekalns. Raivim būs sarežģīti, jo savā komandā viņš ir vienīgais tik augstā līmenī. Mājiniekus centīsies iepriecināt Toms Dinsbergs, kā arī Talsu biatlonisti – Gints Lūsis, Kārlis Vanags, Juris Damškalns un Nauris Birkentāls.

Dāmu konkurencē cīņā par valsts čempiones titulu spraigs duelis solās būt starp esošo čempioni Leldi Ardavu ("Rietumu – Delfin") un pēdējo trīs gadu MTB krosa čempioni Katrīnu Jaunslavieti ("Ebike Machine"), kurai labākais panākums Latvijas čempionātos MTB maratonā līdz šim ir tikai viena trešā vieta. Lai arī Lelde LČ ir uzvarējusi vairākas reizes, ieskaitot arī 2015.gadu, tomēr lielākas izredzes tiek atvēlētas Katrīnai, kura Ardavu pēdējās sacensībās ir pārspējusi vairākkārt.

Tikmēr junioriem savu favorīta statusu centīsies apliecināt "Sportlife.lv" braucējs Kristofers Bindemanis, kurš bija nepārspēts pirms mēneša LČ MTB krosā un kuram spēcīgu konkurenci mēģinās sastādīt "NN sporta kluba" pārstāvji Ulvis Korbergs un Edvarts Višķers.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)