Banner 980x90

Talsu Galvenās bibliotēkas jauno telpu pārbūvei pašvaldība pretendēs uz emisijas kvotu naudu

Talsi24.lv
Talsi24.lv
Talsu novada domes ārkārtas sēdē nolemts konkursā pretendēt uz emisijas kvotu naudu telpu pārbūvei Talsu Galvenās bibliotēkas vajadzībām, aģentūru LETA informēja Talsu novada pašvaldības komunikācijas speciāliste Ivonna Vicinska.

Talsu Galvenajai bibliotēkai pašlaik nav savu pastāvīgu telpu - kopš iestāde pirms vairākiem gadiem izvācās no avārijas stāvoklī esošās kādreizējās bibliotēkas ēkas, tā darbojas pagaidu telpās vienā ēkā ar bērnudārzu "Pīlādzītis". Pašvaldība ir iegādājusies kādreizējā universālveikala ēku Brīvības ielā 17, Talsos, kur nākotnē plānotas jaunas, plašākas telpas bibliotēkai.

Ēkas pārbūves projekta izmaksas tiek lēstas 1 999 620 eiro apmērā. Piedaloties Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) izsludinātajā atklātajā projektu iesniegumu atlasē, Talsu pašvaldība cer projektam "Siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšana Talsu Galvenās bibliotēkas ēkā Brīvības ielā 17, Talsos" piesaistīt emisijas kvotu izsolīšanas instrumenta līdzfinansējumu 1 486 745,48 eiro apmērā, bet pašvaldības līdzfinansējums būtu 512 874,79 eiro.

Lēmums par projekta pieteikuma iesniegšanu konkursā šodien ārkārtas domes sēdē pieņemts vienbalsīgi, un deputāti norādījuši, ka šī būs iespēja pildīt iedzīvotājiem sen solīto un arī radīt atbilstošus darba apstākļus bibliotēkas darbiniekiem, piebilda Vicinska.

Talsu novada domes pieņemtais lēmums paredz arī nodrošināt projekta priekšfinansēšanu un līdzfinansēšanu 1 553 596,62 eiro apmērā, ņemot aizņēmumu Valsts kasē.

Kā ziņots, arī Ventspils dome nolēmusi konkursā pretendēt uz emisijas kvotu naudas piešķiršanu Ventspils Mūzikas vidusskolas projektam. Lai gan programma ir tā pati, tomēr Talsi ar Ventspils projektu nekonkurē, jo Ventspils pretendē uz finansējumu jaunbūvei, bet Talsi - uz finansējumu jau esošas ēkas pārbūvei. Konkursā pieejamais finansējums ir 23 miljoni eiro, no kuriem 15 miljoni eiro ir paredzēti jaunu zema enerģijas patēriņa ēku būvniecībai, bet astoņi miljoni eiro - esošu ēku pārbūvei vai atjaunošanai par zema enerģijas patēriņa ēkām.

Kā ziņots, VARAM aicina pašvaldības līdz 17.maijam pieteikties atbalstam energoefektivitātes pasākumiem zema enerģijas patēriņa ēkām. Ja tiek būvēta jauna ēka, tad vienam projektam pieejamais finansējums ir septiņi līdz 15 miljoni eiro, bet esošo ēku pārbūvei vai atjaunošanai par zema enerģijas patēriņa ēkām jeb tā saucamajiem mazajiem projektiem vienam projektam pieejamais finansējuma apjoms ir no 400 000 eiro līdz diviem miljoniem eiro.

Projektu konkursa mērķis ir samazināt oglekļa dioksīda emisijas. Jaunā ēkā enerģijas patēriņš apkurei uz ēkas aprēķina platību gadā nevarēs pārsniegt 35 kilovatstundas uz kvadrātmetru, bet atjaunojamās un pārbūvējamās ēkās nevarēs pārsniegt 40 kilovatstundas uz kvadrātmetru.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)