Banner 980x90

Talsu kinoteātris atzīmē 50 gadu jubileju

"Šī vieta ir jums, skatītāji, un, pateicoties jums, mēs esam tik labi, cik esam," Ausekļu vārda dienas vakarā kinoteātra "Auseklis" direktore Rita Kronberga teica daudziem desmitiem skatītāju, kuri bija ieradušies atzīmēt kinoteātra 50.jubileju un noskatīties Talsu pirmizrādi jau slavenajai filmai par Talsu puiku Rūdolfu Miķelsonu.

Ir tikai loģiski, ka kinoteātra jubilejas reizē centrālā vieta bija ieradīta tā galvenajiem varoņiem – skatītājiem un kino. Ausekļu vārda dienas vakarā pirms 50 gadiem tieši kino izrādīšanai celtās ēkas durvis Talsos vēra daudzi desmiti kinoskatītāju, galvenokārt, jaunieši, kuri arī ikdienā ir aktīvākie kinoteātra apmeklētāji un svētku reizē veltīja ovācijas savam skolasbiedram Rūdolfam, kuru visa Latvija jau iepazinusi kā jauno kinorežisoru Rūdolfu Mingu.

R.Kronberga teica paldies skatītājiem un pašvaldībai – kādreizējai Talsu pilsētas domei un tagad Talsu novada domei, kas, neskatoties uz grūto finansiālo situāciju, aizvien ir atbalstījusi kinoteātra pastāvēšanu Talsos. Talsu novada domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas priekšsēdētājs Andris Dedzis uzsvēra, ka kinoteātris bija, ir un būs Talsu kultūras sastāvdaļa un viens no Talsu lepnumiem. Kinoteātri jubilejā sveica arī citas Talsu izglītības un kultūras iestādes. Talsu Galvenās bibliotēkas vadītāja Vija Nagle teica, ka gan bibliotēka, gan kinoteātris strādājot ar atkarīgajiem – vieni ir atkarīgi no grāmatām, bet otri no kino. Īpašus sveicienus saņēma kinomehāniķis Pēteris Nartišs, kurš jau apaļus 40 gadus rāda kino Talsu kinoteātrī.

Grūti iedomāties kinoteātra jubilejai iederīgāku pasākumu kā filmas par Talsu puiku, aktīvo Talsu kinoteātra apmeklētāju Rūdi pirmizrādi Talsos. Filmas producente Antra Cilinska teica, ka patiesībā talsiniekiem vajadzējis skaļi protestēt, ka filmas īstā pirmizrāde notika Rīgā nevis Talsos. Šoreiz klāt bija ne tikai galvenais varonis Rūdolfs Miķelsons, bet arī otrs filmas varonis Andrejs Mediņš, kā arī Rūda ģimene, skolasbiedri un skolotāji, no kuriem daudzi iekļuvuši filmas kadros. R.Kronberga stāstīja, ka Rūdolfs ir viens no aktīvākajiem kinoapmeklētājiem un no kinoteātra viņam arī iespaidīga filmu afišu kolekcija. Filmā gan Rūdis atklāj, ka pirmo afišu norāvis no afišu staba, jo toreiz vēl kautrējies tās prasīt kinoteātrī, un vēl Rūdis filmā stāsta, ka kinoteātra kasieres... Stop! Filma ir jāredz! Ne tikai tāpēc, ka tur var redzēt daudzas Talsu pusē pazīstamas sejas, vietas un lietas. Tas ir ļoti meistarīgs stāsts par Talsu puiku, kurš mīl kino, bet varbūt ne tikai par viņu.

Arī šajā svētku reizē Rūdolfs tika bērtin apbērts ar vēlējumiem nākamreiz māt skatītājiem no prestižu kinofestivālu skatuvēm, bet – STOP! Kā sakot filmas režisors Roberts Rubīns: "Rūdis visu izdarīs, kad tam būs pienācis laiks." Pagaidām Rūdis turpina mācīties mūsu pašu 2.vidusskolā, spēlēt klavieres, dziedāt korī un ... taisīt filmas. Tāpat kā kinoteātris turpina rādīt filmas. Kā tev klājas, Ausekli? Košās visjaunāko filmu afišas uz reklāmas stabiem liecina, ka labi diezgan. Līdz Ziemassvētkiem ikvienam Talsos ir iespēja redzēt Jura Podnieka studijas producēto režisora Roberta Rubīna dokumentālo filmu "Kā Tev klājas, Rūdolf Ming?" un ne tikai to. Sekojiet afišām, kamēr tās nav savai kolekcijai pievienojis Rūdis!  

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)