Banner 980x90

Talsu novada muzejā atklās franču mākslinieka Sordē izstādi

Sestdien, 21.septembrī Talsu novada muzejā atklās franču domātāja un mākslinieka Bernāra Sordē (Bernard Sordet) gleznu un zīmējumu izstādi "Introrevolūcija", pilsētas informācijas portāls Talsi24.lv uzzināja Talsu novada pašvaldībā.

"Introrevolūcija" ir otrā Bernāra Sordē darbu personālizstāde Latvijā. To veido septiņi lielformāta triptihi, kas uzskatāmi par idejisku turpinājumu 2004. gadā Rīgā, Latvijas Dzelceļa vēstures muzejā izstādītajiem darbiem, dažus no kuriem varēs apskatīt arī šajā izstādē.

Septiņas gleznas-triptihi attēlo cilvēka garīgās atbrīvošanās jeb "iekšējās revolūcijas" ceļu. Kā pārvarēt bailes pašam no sevis, no svešinieka, kā izrauties no sastinguma stāvokļa un rast sevī vitālo enerģiju, lai veidotu patiesi solidāru Sabiedrību? Franču domātājam un māksliniekam šie jautājumi ir aktuāli, jo viņš saskata jaunas, solidāras autonomijas vitālās enerģijas un laikmeta atnākšanas pazīmes. Šis laikmets nomainītu pašreizējo, "industriālo" ēru ar visām tās krīzēm un katastrofām. Tieši vitālās enerģijas klātesamība Latvijā – dzejā, mūzikā, arhitektūrā un citās mākslās, kā arī Latvijas tautas vēsturiskā pieredze komunistiskās sistēmas dekonstruēšanā, ļauj Bernāram Sordē izvirzīt domu, ka Latvijai ir viss nepieciešamais potenciāls, lai tā spētu piedāvāt Eiropai solidāras un sociālas sabiedrības modeli, tādējādi nomainot pašreizējo sistēmu, kas balstīta finanšu un sāncensības loģikā.

Sordē uzsver Mākslas kā cilvēka radošā potenciāla un kultūras izpausmes nepieciešamību dzīves formai ikvienā Sabiedrībā. Viņa skatījumā, bez Mākslas nav iespējams rast jaunu humānismu. Līdzās Sordē gleznām un zīmējumiem izstādē "Introrevolūcija" apmeklētājus uz dialogu un pārdomām rosinās dzeja, mūzika un filmas. Izstādes atklāšanā skanēs Liānas Langas dzeja un Raimonda Tigula mūzika.

Izstādes ietvaros apmeklētāju uzmanībai tiek piedāvātas divas filmas, kas ļauj tuvāk iepazīt Bernāra Sordē filozofiju un viņa uzskatus par sabiedrību, Eiropu un globalizāciju: 2012. gadā tapusī filma "Kādu pasauli nodosim nākamībai?" ("Quel monde transmettre?", teksta autors – Bernārs Sordē, režisors – Arno Ferē / Arnaud Féret; franču un angļu valodā) un 2004. gadā uzņemtais Bernāra Sordē videoportrets "En face" (koncepcija – Valda Podkalne, operators – Anatolijs Pjatkins; latviešu valodā).

Izstādi atbalsta Latvijas Republikas Ārlietu ministrija, Francijas Institūts Latvijā, franču vīna salons "Ervins&Filles", SIA "Talsu Vēstis". Tā būs apskatāma līdz 3. novembrim.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)