Banner 980x90

Zobu balināšana – kas par to būtu jāzina

Zobu balināšanu mūsdienās izvēlas ļoti bieži, jo skaists smaids taču ir viena no labākajām rotām, tā ir daļa no veiksmīga vizuālā tēla un šarmantas personības. It īpaši būtiski tas ir tiem, kuri strādā ar cilvēkiem, atrodas uz skatuves vai kameru priekšā. Bet ikviens no mums jūtas daudz pārliecinātāks par sevi, ja spogulī pretī veras skaists, veselīgs un balts smaids.

Zobu balināšana iespējama ar dažādām metodēm, bet tās visas nav vienlīdz efektīvas un ērtas. Katram būtu jāatrod sev piemērotākā recepte, kā saglabāt baltus zobus. Tāpat jāņem vērā, ka visiem nekad nebūs vienāds rezultāts, jo to ietekmē dažādi gan individuāli faktori, gan tas, kāda balināšanas metode un vielas ir izmantotas.

Visdrošāk zobu balināšanu veikt tad, kad esat konsultējušies ar zobārstu, uzklausījuši viņa ieteikumus, jo tie būs atbilstoši jūsu zobu veselībai un stāvoklim.

Zobārsti iesaka sākt ar pareizu mutes higiēnu
Ne vienmēr visiem, kuri nav apmierināti ar savu zobu krāsu, uzreiz jāizvēlas zobu balināšana ar speciāliem līdzekļiem. Zobārsti iesaka sākt ar to, ka tiek pārskatīti un maksimāli uzlaboti zobu kopšanas paradumi, kā arī samazināti tie faktori, kuru ietekmē notiek zobu iekrāsošanās.

Nereti tieši nepietiekama zobu higiēna ir pie vainas, ka zobi sāk zaudēt savu balto toni. Vai jūs regulāri tīrāt zobus divreiz dienā un darāt to vairākas minūtes? Vai izvēlaties sev piemērotu zobu pastu un suku, kā arī atceraties zobu suku nomainīt ik pēc 3 mēnešiem? Vai jūs 1-2 reizes gadā dodaties pie zobu higiēnista? 

Jāņem arī vērā, ka zobu iekrāsošanos veicina gan smēķēšana, gan intensīva kafijas, tējas un citu krāsojošo dzērienu lietošana. Ietekme uz zobu toni var būt arī medikamentiem.

Uzlabojot savus mutes dobuma kopšanas paradumus un samazinot faktorus, kas veicina iekrāsošanos, bieži vien iespējams gūt pietiekami labu efektu, lai nevajadzētu veikt zobu balināšanu.

Zobu balināšana mājās prasa disciplīnu un pacietību
Zobus sekmīgi var balināt mājas apstākļos, izmantojot speciālu balinošo zobu pastu vai nēsājot individuāli izstrādātas zobu kapes, kurās liek balinošu gēlu. Tomēr jāatceras, ka balināšana mājās prasa gan pacietību, gan laiku, gan pašdisciplīnu. 

Lai sasniegtu tiešām pamanāmu balināšanas rezultātu mājas apstākļos, vajadzēs vismaz dažas nedēļas, kur ik dienu vai katru otro dienu būs jāveic noteikta procedūra. Steidzīgais un mainīgais dzīves ritms ne vienmēr atļauj to īstenot, tāpēc šī nebūs metode, kas derēs visiem. Jā, kādam tas nesagādās problēmas, bet cits labāk izvēlēsies samaksāt vairāk, lai rezultātu iegūtu ātri, kā tas ir zobu balināšanai zobārstniecības klīnikā.

Jaunākās metodes zobu balināšanā – ar lāzeru
Tiem, kuri vēlas pamanāmu un ātru efektu no zobu balināšanas, vislabāk uzticēties speciālistiem zobārstniecībā un veikt zobu balināšanu ar lāzeru, kas šobrīd ir viena no modernākajām, efektīvākajām un reizē arī saudzīgākajām metodēm. Šajā metodē uz zobiem tiek uzklāts balinošais gels, kas tiek izgaismots ar lāzeru vai speciālu lampu. Gels tiek mainīts un noturēts uz zobiem attiecīgu laiku. Pēc tam zobi tiek noklāti ar fluora gelu. Kopumā šāda balināšana ar lāzeru klīnikā aizņem apmēram 1 stundu, pēc kuras zobi jau būs par vairākiem toņiem baltāki.

Vairāk par zobu balināšanu ar lāzeru "Dr. Apines zobārstniecībā", kas ir viena no klientu novērtētām un labu reputāciju ieguvušām klīnikām, varat uzzināt https://www.apinesklinika.lv/pakalpojumi/zobu-balinasana/. Mājaslapā arī varat ērti pieteikties konsultācijai pie speciālista, kurš ieteiks labākos risinājumus zobu balināšanai.

Plombes un kroņus nevar izbalināt
Tiem, kuriem ir laboti zobi, kā arī ir izveidoti zobu kroņi vai implanti, jāņem vērā, ka zobu balināšanas procedūra iedarbojas tikai uz īstajiem zobiem. Pēc balināšanas mākslīgo elementu krāsa var atšķirties no izbalinātajiem zobiem. Tāpēc bieži vien nākas mainīt plombes vai meklēt risinājumus, kā zobu kroņus padarīt baltākus. Labāk šo situāciju ar zobārstu apspriest jau pirms zobu balināšanas, lai izvēlētos piemērotāko stratēģiju. Īpaši tad, ja kroņi vai plombles ir zobu rindas priekšpusē, kur krāsas atšķirība būs pamanāmāka.

Kas jāievēro pirms un pēc zobu balināšanas
Zobu balināšanu drīkst veikt tikai veselā mutes dobumā, tāpēc pirms tam jāpārliecinās, vai nav nepieciešams kaut ko salabot. Vislabāk apmeklēt gan zobu higiēnistu, gan zobārstu, lai būtu pilnīga pārliecība, ka zobi ir veseli un gatavi balināšanas procedūrai.

Jārēķinās ar to, ka daudziem cilvēkiem pēc balināšanas zobi kļūst jutīgāki, nepieciešams lietot speciālas zobu pastas. Tāpat pirmajās dienās pēc balināšanas jāatturas no produktiem, kas iekrāso zobus, un nevajadzētu smēķēt, citādi iegūtais efekts var nesaglabāties. Ja dzīvesveidā nav nekādu uzlabojumu un iekrāsojošie faktori nav mazināti vai novērsti, tad ar laiku zobi atkal zaudēs savu balto toni un būs nepieciešama balināšana.

Apšaubāmas balināšanas metodes un līdzekļi var bojāt zobus
Vēlme ietaupīt naudu, kā arī aiztaupīt došanos uz zobārstniecību var mudināt izmēģināt kādus brīnumlīdzekļus, ko piedāvā internetā vai apšaubāmās tirdzniecības vietās. Zobārsti to neiesaka, jo nekad nevar nezināt, kas ir šajās vielās, kā tās ietekmēs ne tikai zobus, bet vispārējo veselību. Labāk uzticēties speciālistiem un sertificētiem balināšanas līdzekļiem, ko iesaka zobārsti.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)