Banner 980x90

Aptauja: Iedzīvotāji par vērtīgāko mājoklī uzskata emocionāli nozīmīgas lietas

Vairāk nekā puse jeb 55% Latvijas iedzīvotāju par lielāko vērtību savā mājoklī uzskata personīgas lietas, kurām ir ne tik daudz materiāla, cik emocionāla vērtība, rāda "Swedbank" pasūtītas aptaujas dati.

Savukārt 27% respondentu uzskata, ka lielākā vērtība viņa mājoklī ir tajā esošajai sadzīves tehnikai un elektronikai. 5% aptaujāto iedzīvotāju norādījuši, ka mājoklī vērtīgākās lietas ir ģimenes relikvijas. Salīdzinoši neliels respondentu skaits (2%) par vērtīgāko savā mājoklī uzskata apģērbus un kažokādas, vai arī savas kolekcijas priekšmetus. Tikai 1% aptaujāto kā vērtīgāko savā mājoklī minējuši mēbeles un gleznas vai vērtslietas.

Lielāku vērtību lietām ar personisku nozīmi piešķir sievietes (61% sieviešu pret 48% vīriešu). Savukārt stiprajam dzimumam nozīmīgāka nekā dāmām šķiet mājoklī esošās sadzīves tehnikas un elektronikas vērtība (31% vīriešu pret 24% sieviešu). Vēl vērojams, ka pieķeršanās lietām ar personisku nozīmi pieaug līdz ar respondentu vecumu. Ja 15 līdz 24 gadus veci respondenti kā lielāko vērtību savā mājoklī uzskata lietas ar personisku nozīmi (48% gadījumu), tad 55 līdz 74 gadu veco respondentu vidū šis īpatsvars sasniedz jau 64%. Laukos dzīvojošajiem divas reizes biežāk nekā Rīgā dzīvojošajiem (6% lauku iedzīvotāju pret 3% Rīgā dzīvojošo) lielākā vērtība mājoklī ir ģimenes relikvijas.

Aptauja veikta maijā sadarbībā ar OMD Latvija, piedaloties 753 respondentiem vecumā no 15 līdz 74 gadiem Rīgā, citās Latvijas pilsētās un lauku teritorijās.

"Swedbank "apkopotā informācija par apdrošināšanas gadījumiem pērn liecina, ka visbiežāk (72% gadījumu) zaudējumus un mājoklī esošo vērtību bojājumu vai pat zudumu rada ar ūdens noplūdēm saistīti negadījumi - cauruļvadu noplūdes, ūdens iekļūšana mājoklī caur tā konstrukcijām un tamlīdzīgi. Turpretī finansiāli lielākos zaudējumus rada uguns nelaimes - gan cilvēku, gan laikapstākļu izraisītas, piemēram, zibens spērieni. Zādzības ir trešais nozīmīgākais iemesls mājoklī esošo vērtību bojājumam vai zudumam. Taču septiņos no 10 gadījumiem bojājumus mājoklī rada ūdens noplūdes. Kā liecina "Swedbank" apkopotā informācija, ūdens noplūžu vai zādzību rezultātā radušies zaudējumi parasti ir 600 līdz 1000 eiro apmērā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)