Piecas gardas receptes tiem, kuri neēd gaļu

Rukola salāti ar dārzeņiem
(Aptuveni divām porcijām)
Produkti:
250 gr rukola salātu
10 ķiršu tomātiņi
½ sarkanā sīpola
1 ķiploka daiviņa
50 gr parmezāna siers
6 šķēles baltmaizes, vai graudu maizes
50 ml olīveļļas
tējkarote balzāmiskā etiķa
Sāls un pipari pēc garšas
Gatavošanas process:
Noskalo un nosusina rokolas salātus. Tomātus noskalo un pārgriež uz pusēm. Sīpolu notīra un sašķēlē plānos pusaplīšos. ķiploku sagriež plānās šķēlītēs. Pusi parmezāna sarīvē, otru - sagriež plānos gabaliņos.
Maizes šķēles sagriež nelielās "mazmaizītēs" un pārkaisa ar rīvēto parmezānu. Apslaka cepešpannu ar olīveļu, uzkarsē krāsni līdz 200 ° un uz 2 – 3 minūtēm liek tajā maizes šķēlītes, vai arī apcep tās uz grila.
Nelielā bļodiņā olīveļļu sajauc ar etiķi, sāli un pipariem. Salātu bļodā samaisa ruklola lapas ar tomātiem, sīpolu, ķiploku un plānās šķēlītēs sagriezto parmezānu. Pārlej salātus ar sagatavoto mērci un pasniedz ar karstmaizītēm tikko no krāsns.
Dala no turku zirņiem (Indiešu virtuves recepte)
(Aptuveni sešām porcijām)
Produkti:
1 glāze turku zirņi (nuta)
1 sīpols
1 tomāts
1 burkāns
1 glāze spinātu
¼ glāzes zirnīšu (svaigu, saldētu, vai konservētu)
2 zaķi čili pipari
1 ēdamkarote sarīvēta ingvera
3 daiviņas ķiploka
2 ēdamkarotes kausēta sviesta
¼ tējkarotes kurkuma
½ tējkarotes sinepju sēklu
½ tējkarote kumīna
Sāls pēc garšas
Gatavošanas process:
Turku zirņus ieber traukā, pārlej ar ūdeni un mērcē vismaz 12 stundas pirms ēdiena gatavošanas. ūdeni nolej, zirņus liek nelielā katliņā, aplej ar vēsu ūdeni un liek vārīties līdz tie kļūst mīksti. Otrā katliņā liek vārīties nelielos kubiņos sagrieztus burkānu. Uz pannas izlej izkausēto sviestu, jeb sviestu uzkarsē un ieber tajā divas garšvielas – kumīnu un sinepju sēklas. Karsē apmaisot ne ilgāk par minēti.
Tikmēr smalki sagriež ķiplokus, sīpolu, čili piparus un sakapā vai sarīvē ingvera sakni. Visu liek uz pannas pie uzkarsētajām garšvielām un divas minūtes apcep. Pievieno nelielos gabaliņos sagrieztus pārējos dārzeņus un pieber sāli. Gatavo līdz spināti kļūst mīksti – aptuveni 4 -5 minūtes. Pieliek gatavos zirņus un burkānus. Visu rūpīgi samaisa un turku zirņu dala ir gatava pasniegšanai.
Kabaču frittata jeb pildītā omlete
(Aptuveni četrām porcijām)
Produkti:
1 kabacis
400 gr konservētas sviesta pupiņas
5 olas
1 sarkanais sīpols
2 daiviņas ķiploka
2 ēdamkarotes rīvēta parmezāna siera
Svaiga timiāna zariņš
Jūras sāls
5 – 6 melno piparu zirnīši vai malti melnie pipari
Olīveļļa vai sviests
Gatavošanas process:
Kabaci sarīvē uz lielas rīves. Timiāna lapiņas, sāli un melnos piparus ieber piestā un saberž, jeb rūpīgi sakapā ar nazi. Sīpolu un ķiploku smalki sagriež. Pupiņas izņem no burka, notecina šķidrumu un nosusina.
Uzkarsē pannā eļļu vai sviestu pēc garšas, apcep ķiplokus un sīpolus un līdz ko tie kļūst zeltaini, pievieno sarīvētu kabaci un pupiņas. Rūpīgi maisot, sutina divas minūtes, tad pārliek bļodā.
Sakuļ olas un pievieno kabačiem, rūpīgi apmaisot. Iegūto masu liek pannā bez roktura, vai emaljētā, karstumizturīgā traukā un ievieto cepeškrāsnī, kas uzkarsēta līdz 200 °. Gatavo līdz olu masa apcepjas un kļūst viendabīgas.
Ņem ārā no cepeškrāsns, ļauj divas minūtes pastāvēt un liek šķīvjos, pārkaisot ar rīvētu parmezānu.
Zilā siera zupa
(Aptuveni četrām porcijām)
Produkti:
200 gr siera ar zilganu pelējumu
2 sīpoli
2 selerija kāti
500 ml saldais krējums (atkarībā no vēlmes – var liesāku, vai treknāku)
Svaigi pētersīļi
Olīveļļa vai sviests
Sāls un pipari pēc garšas
Gatavošanas process:
Sieru sagriež nelielos kubiņos. Sīpolu notīra un sīki sakapā. Selerija kātus nomazgā, nosusina un sagriež nelielos gabaliņos. Dziļā pannā vai katlā uzkarsē eļļu vai sviestu un 6 minūtes apcep apmaisot sīpolus un seleriju.
Ielej saldo krējumu, apmaisa, sagaida līdz krējums sāk vārīties un pievieno sieru. Samazina uguni un apmaisot gatavina vēl 10 minūtes. Smalki sakapātus pētersīļus pieber zupai un noņem pannu vai katlu no uguns. Uzliek vāku un ļauj ievilkties un pastāvēt vēl 10 minūtes pirms likšanas galdā.
Biezpienkūka ar kazenēm
(Aptuveni divām porcijām)
Produkti:
400 gr biezpiena
2 ēdamkarotes mannā putraimu
1 ola
400 gr kazeņu
2 ēdamkarotes brūnā cukura
1 ēdamkarote izkausēta sviesta
Sviests cepšanas trauka malu iesmērēšanai
Gatavošanas process:
Biezpienu izberž caur sietu, pievieno 1 ēdamkaroti izkausēta sviesta, piesit olu, pieber mannā putraimus un cukuru. Uzputo līdz iegūta viendabīga masa. Sadala to divās daļās.
Emaljētas, karstumizturīgas formiņas sienas iesmērē ar sviestu un liek tajā pusi biezpiena masas. Aptuveni trešdaļu kazeņu atstāj dekorēšanai, pārējās izkārto pa virsu biezpiena masai. Ogas pārklāj ar otru daļu saputotā maisījuma.
Tikmēr uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 °, pārkaisa topošo biezpienkūku ar brūno cukuru un liek gatavoties uz 30 – 35 minūtēm.
Kad sacepums gatavs, to ņem ārā un izdekorē ar kazenēm. Garšas bagātināšanai sacepumu var ēst ar krējumu, vai pārliet ar augļu sīrupu.
Raksts publicēts sadarbībā ar