Banner 980x90

Talsos notiks Astras Spalvēnas lekcija par Latvijas pavārgrāmatu vēsturi

Publicitātes foto
Publicitātes foto
21.jūlijā plkst.18.00 brīvajā mākslas telpā "Baložu pasts" Talsos, Kalna ielā 4, notiks mākslas zinātņu doktores, Rīgas Starptautiskās ekonomikas un biznesa augstskolas (RISEBA) docentes Astras Spalvēnas publiskā lekcija "Manuskripti buljonā neslīkst. Ieskats latviešu valodā sarakstīto pavārgrāmatu vēsturē". Lekcijas laikā būs iespēja uzzināt, ko par Latvijas ēdiena kultūras vēsturi stāsta pavārgrāmatas, cik daudz tām var ticēt un kas amizants un pat komisks rodams biezajos sējumos.

Kā pilsētas informācijas portālu Talsi24.lv informēja Una Upīte, lekcija piedāvās iespēju iegūt pārskatu par latviešu valodā sarakstīto pavārgrāmatu vēsturi sākot no pašas pirmās 1795.gadā izdotās "Tā pirmā pavāru grāmata no vāces grāmatām pārtulkota" un beidzot ar 2007.gadā izdoto Mārtiņa Sirmā "Sirmā Latvija".

Lekcijas laikā klausītāji varēs pārliecināties, ka pavārgrāmatu stāsti ir ne tikai stāsti par produktiem, tehnoloģijām un to, kā pagatavot ēdienu, bet arī stāsti par cerībām un bailēm, gaumi un centieniem, fantāziju un paranoju un par mainīgajām sociālajām lomām noteiktos vēsturiskos periodos.

"Ēdiena vēstures pētnieki lieto tādu metaforu - "noslīkt buljonā", lai ilustrētu to, kā biežas lietošanas dēļ iet bojā senu pavārgrāmatu eksemplāri un nākamajām paaudzēm par tiem vairs nekas netiek zināms. Tomēr vēstures gaitā daudzas pavārgrāmatas no zemes virsas un pētnieku redzesloka ir neatgriezeniski pazudušas gan pārāk biežas lietošanas dēļ, gan arī tādēļ, ka aizmirstas, jo nav lietotas nemaz. Tāpēc es domāju, ka manuskripti buljonā neslīkst un ne vienmēr lietojuma biežums ir tas, kas nosaka pavārgrāmatas vērtību pētnieka acīs. Pavārgrāmatas daudz mazāk stāsta par ēdienu un daudz vairāk par mums pašiem, mūsu attieksmi un vērtējumu. Tādēļ lekcijā esmu centusies izsekot tām idejām, kas ietekmē sabiedrības dzīvi noteiktos Latvijas vēstures mezglu punktos un nofiksēt, kā tas atspoguļojas pavārgrāmatās," par gaidāmo lekciju stāsta Spalvēna.

Mākslas zinātņu doktore Astra Spalvēna ir Rīgas Starptautiskās ekonomikas un biznesa augstskolas (RISEBA) docente. 2015.gadā Latvijas Kultūras akadēmijā aizstāvējusi doktora disertāciju par ēdiena kultūru un vēsturi Latvijā. Pēc doktora grāda iegūšanas turpina pētniecisko darbu kā neatkarīga pētniece vairākos projektos: 2015.gadā uzsākts pētniecības projekts "Padomju Latvijas virtuve", 2016.gadā – "Latviešu valodā sarakstīto pavārgrāmatu vēsture", abus projektus atbalstījis Valsts Kultūrkapitāla fonds. Regulāri piedalās starptautiskās konferencēs, ir starptautisku zinātnisku publikāciju autore.

Pētījumu rezultātus publicē arī plašai auditorijai pieejamā emuārā latvijasvirtuve.wordpress.com.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)