Banner 980x90

Talsu vicemērs Karols: Domes koalīcija beigusi pastāvēt

Ventspils, 28.jūn., LETA. Pagājušogad pēc pašvaldību vēlēšanām izveidotā Talsu novada domes koalīcija "de facto" beigusi pastāvēt, sociālā tīkla "Facebook" Latvijas Zemnieku savienības (LZS) Talsu nodaļas lapā trešdien paziņojis Talsu novada domes priekšsēdētāja 1.vietnieks administratīvajos, finanšu un izglītības jautājumos Dainis Karols (LZS).

Jau iepriekš koalīciju faktiski bija pamatuši Latvijas Zaļās partijas (LZP) un Jaunās konservatīvās partijas (JKP) deputāti, kuri pievienojās pieprasījumam lemt par neuzticības izteikšanu domes priekšsēdētājam Edgaram Zelderim ("Mēs - Talsiem un novadam"). Savukārt vakar iesniegtajam pieprasījumam vēlreiz lemt par neuzticības izteikšanu Zelderim un ievēlēt jaunu domes priekšsēdētāju nu pievienojošies arī LZS un "Vienotības" deputāti no līdzšinējās koalīcijas.

Pirms divām nedēļām LZS deputāti paziņoja, ka nepiedalīsies balsojumā par neuzticības izteikšanu Zelderim. LZS esot šķitis, ka iepriekšējais balsojums par neuzticības izteikšanu Zelderim "būs visspēcīgākais signāls, ka nepieciešams likt malā personīgās ambīcijas un ķerties pie praktiskiem darbiem, lai normalizētu situāciju, taču balsojuma rezultāti tikai stiprināja viedokļu polarizēšanos".

"Man jāatzīst, ka pēc vēlēšanām izveidotā koalīcija ir beigusi pastāvēt," norādīja Karols.

"Pašvaldībā nespējām darboties kā komanda un nevajadzīgas "spēles ar politiku" šķēla mūs kā komandu, kura ar iedzīvotāju, mūsu vēlētāju mandātu, nācām strādāt kopā pirms gada," turpināja Talsu vicemērs.

Karols atzina ka pēdējo mēnešu situāciju domē viņam gribas saukt par "cīņu dziļos ierakumos". "Manuprāt, tas ir nepareizi un jābeidz šāda ikdiena vienā no lielākajiem Latvijas novadiem, kur katrs lēmums pašvaldībā tiek tulkots kā partizānu kara solis vai diversija," piebilda Karols.

Neuzticības balsojumu Zelderim rosina arī iepriekšējā domes sasaukuma varas partija "Talsu novada attīstībai", kas pērn pēc vēlēšanām palika opozīcijā. "Kā jau var noprast, deputāti, kuri parakstījuši pieprasījumu par neuzticības izteikšanu Zelderim, būs jaunā koalīcija. Pieļauju, ka šodien Talsos būs jauns domes priekšsēdētājs un priekšsēdētāja vietnieki," sacīja deputāts Andis Astrātovs ("Talsu novada attīstībai"). To, kurš varētu tikt izvirzīts mēra amatam, Astrātovs neatklāja, taču norādīja, ka plānots izvirzīt kandidātu, kurš sarunās ir apliecinājis vēlmi un gatavību turpmāk vadīt pašvaldību.

Jau ziņots, ka vien divas nedēļas pēc iepriekšējā neuzticības balsojuma virkne deputātu atkal iesnieguši pieprasījumu atbrīvot no amata Talsu novada domes priekšsēdētāju Zelderi, un šoreiz balsu varētu pietikt.

Kā aģentūru LETA informēja domē pārstāvētie partijas "Mēs - Talsiem un novadam" deputāti, pieprasījumu par neuzticības izteikšanu Zelderim iesnieguši 11 deputāti.

Starp viņiem ir iepriekšējā pieprasījuma autori - partijas "Talsu novada attīstībai" deputāti Andis Astrātovs, Ģirts Kalnbirze, Oļegs Solovjovs un Gerda Zeberiņa, Latvijas Zaļās partijas deputāts Alfons Spēks un Latvijas Reģionu apvienības deputāte Daiga Feldmane.

Tāpat pieprasījumu parakstījuši "Vienotības" deputāti Edmunds Demiters un Normunds Tropiņš, kuri pirms divām nedēļām balsoja pret mēra atbrīvošanu.

Pieprasījumam pievienojusies arī Latvijas Zaļās partijas deputāte Tabita Kalniņa, kura 21.jūnija domes sēdē nepiedalījās, kā arī Latvijas Zemnieku savienību pārstāvošie domes priekšsēdētāja 1.vietnieks Dainis Karols un deputāts Almants Kalniņš, kuri abi iepriekšējā sēdē paziņoja, ka neuzticības balsojumā nepiedalīsies.

Likums par pašvaldībām noteic, ka domes priekšsēdētāju no amata var atbrīvot tad, ja par to nobalso vairāk nekā puse no visiem domē ievēlētajiem deputātiem. Šajā gadījumā, lai atbrīvotu mēru no amata, par to būtu jānobalso vismaz deviņiem no kopumā 17 deputātiem.

Domes sēde notiks šodien plkst.15.

Pēc pērn jūnijā notikušajām pašvaldību vēlēšanām Talsu novadā nomainījās vara. Sešu Talsu novada domē ievēlēto partiju pārstāvji parakstīja vienošanās memorandu par sadarbību. Sadarbības memorandu parakstīja partijas "Mēs - Talsiem un novadam", Latvijas Zemnieku savienības, Latvijas Zaļās partijas, "Vienotības", "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK un Jaunās Konservatīvās partijas pārstāvji, kuriem kopā Talsu novada domē ir 12 no 17 deputātu vietām. Par domes priekšsēdētāju ar 12 balsīm "par" tika ievēlēts Zelderis.

Ārpus sadarbības memoranda palika iepriekšējā Talsu novada domes priekšsēdētāja Aivara Lācarus pārstāvētā partija "Talsu novada attīstībai" ar četriem deputātiem un Latvijas Reģionu apvienība, kas ieguva vienu deputāta vietu.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)