Banner 980x90

PwC: Valsts uzņēmumiem ir iespējas uzlabot to pārvaldības kvalitāti

Valsts uzņēmumiem ir iespējas uzlabot to pārvaldības kvalitāti, vērtē revīzijas pakalpojumu, nodokļu un biznesa konsultāciju sniedzēja PwC eksperti.

PwC pētījumā par valsts kapitālsabiedrībām un to pārvaldību "Government-owned enterprises: Catalysts for public value creation?" secināts, ka valsts kapitāls uzņēmumam var sniegt daudzas priekšrocības, taču tikai tad, ja uzņēmums tiek aktīvi pārvaldīts un vadīts.

Pētījumā konstatēts, ka gan valsts, gan privātos uzņēmumus uztrauc līdzīgas problēmas. Uzņēmumu vadītājiem ir piecas galvenās jomas, kas rada kopīgas bažas, - pārmērīgs regulējums, būtisko prasmju pieejamība, valdības reakcija uz fiskālo deficītu un parādsaistību slogu, kā arī ģeopolitiskā nenoteiktība, taču par kiberdrošību valsts uzņēmumu vadītāji uztraucas vairāk (68%) nekā privātā sektora uzņēmumu vadītāji (60%).

Salīdzinot ar privātā sektora uzņēmumu vadītājiem, valsts uzņēmumu vadītājiem ir lielāka pārliecība par īstermiņa izaugsmi, bet tiem joprojām ir mazāka pārliecība par izaugsmi tuvākajos trīs gados. Šī atšķirība skaidrojama ar spriedzi, ko izjūt valsts uzņēmumu vadītāji, kuri grib strādāt rentabli un saglabāt konkurētspēju, vienlaikus cenšoties izpildīt savus nekomerciālos uzdevumus, kas nereti uzspiež kompromisu starp īstermiņa un ilgāka termiņa finanšu rezultātiem, skaidro pētījuma veicēji.

Pētījumā minēti četri kritēriji, kurus nākotnes valsts uzņēmuma vadītājiem vajadzēs izpildīt, lai pārliecinātu sabiedrību par to spēju būt noderīgiem sabiedrībai: skaidrība (skaidra izpratne par valsts uzņēmuma mērķi un uzdevumiem, kā arī par savu lomu izvirzīto sasniegšanā), jauda (laiks un resursi, lai to īstenotu), spējas (zināšanas un pieredze valsts uzņēmumu vadībā), nesavtīgs godīgums (kalpošana sabiedrībai nolūkā radīt pievienoto vērtību).

PwC biznesa vadības un IT konsultāciju nodaļas vecākā projektu vadītāja Baiba Apine apliecina, ka pētījumā ietvertie secinājumi un rekomendācijas pilnībā attiecināmas uz valstij un/vai pašvaldībām piederošajiem uzņēmumiem arī Latvijā. To rentabilitātes un peļņas rādītāji noteikti būtu uzlabojami, tos pārvaldot kā rūpīgiem saimniekiem. Paralēli finanšu rādītāju uzlabošanai noteikti jāparāda sabiedrībai arī citas kvalitātes - gan ieguldījumi sociālajā jomā, gan inovācijās. "Mūsuprāt, tieši ieguldījumi un darbs pie inovatīvām tehnoloģijām un risinājumiem vislabāk parādītu valsts atbalstu šai ekonomikai un konkurētspējai tik būtiskai jomai," norāda Apine.

Raugoties uz Latvijas valstij un pašvaldībai piederošajiem uzņēmumiem un iedziļinoties 486 uzņēmumu datos par 2013.gadu (uzņēmumos, kuros valstij un/vai pašvaldībai pieder vairāk nekā 25% daļu), PwC secina, ka šie uzņēmumi ir būtiski mūsu ekonomikai - tajos tiek nodarbināti 76 032 darbinieki, kas ir 8,5% no valstī nodarbinātajiem. Visbūtiskākā loma ir pieciem lielākajiem uzņēmumiem pēc apgrozījuma - "Latvenergo", "Air Baltic", "Latvijas Valsts meži", "Latvijas Dzelzceļš" un "Rīgas siltums". Šie uzņēmumi veido lielāko daļu jeb 52,8% no kopējā valsts uzņēmumu apgrozījuma, 86,3% no kopējās valsts uzņēmumu peļņas, kā arī nodarbina 15,6% no kopējā valsts uzņēmumu darbinieku skaita, un to vidējā rentabilitāte ir 13,35%.

Aplūkojot kopējo valstij un/vai pašvaldībām piederošo uzņēmumu rentabilitāti 2013.gadā, PwC secina, ka 239 uzņēmumi jeb 49,2% strādāja ar peļņu, 198 uzņēmumi jeb 40,7% strādāja ar zaudējumiem un atlikušie 48 noslēdza finanšu gadu neitrāli. Uzņēmumi, kas strādā ar zaudējumiem, pārsvarā ir komunālo pakalpojumu sniedzēji, slimnīcas, pasažieru pārvadātāji un sporta infrastruktūras pārvaldītāji. Astoņi uzņēmumi noslēdza 2013.gadu ar rentabilitāti, zemāku par -100%, kas būtiski ietekmēja vidējo rentabilitātes rādītāju. Neņemot vērā šo astoņu uzņēmumu rādītājus, vidējā rentabilitāte bija -1,87%.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)